
Forebygger virksomhetskriser med samarbeid
Det første jeg tenker etter å ha lest Politiforums reportasje, er at dette er et mareritt for en leder. En varslingssak som fremstiles slik i media er svært krevende å imøtegå for arbeidsgiver. Det har gått så langt, og konfliktnivået fremstår som veldig høyt. Dette kunne og burde vært løst på et lavere nivå, sier Ole Andre Bråten.
Intervju, Stavanger Aftenblad
Bråten har bakgrunn og utdanning fra politiet og Forsvaret, og har senere spesialisert seg innen arbeids- og organisasjonspsykologi ved Universitetet i Oslo. Han har undervist i yrkesetikk ved Politihøgskolen og skrev etatens første lærebok i konflikthåndtering
Han jobber i dag som organisasjons- og lederrådgiver.
Aftenbladet har bedt Bråten og førsteamanuensis Per Harald Rødvei, som blant annet underviser i organisasjonspsykologi ved Nord universitet, om å lese den omfattende reportasjen i Politiforum for å fortelle hva slags inntrykk de sitter igjen med.
Både Bråten og Rødvei er opptatt av å understreke at virkeligheten i Sør-Vest politidistrikt kan være helt annerledes enn bildet som tegnes i Politiforums omfattende reportasje. Men at uro i en virksomhet som politiet blir kjent for offentligheten, uansett er et problem for ledelsen, mener de to.
Bråten mener det kan være grunn til å se nærmere på samarbeidsklimaet internt i politidistriktet.
_ Man må stille spørsmål ved hvor godt ledelsen, de tillitsvalgte og vernetjenesten har klart å samarbeide. Det er jo heller ikke sikkert at det er én av partene, enten det er de ansatte eller deres tillitsvalgte eller ledelsen, som har helt rett i sin beskrivelse av forholdene, sier han.
Ifølge Ole Andre Bråten er det et problem når det ikke gripes fatt i uro i organisasjonen på et tidlig stadium.
_ Situasjonen kan ha fått utvikle seg på en måte som forlenger konflikten. Dette er viktig, fordi jo lenger tid som går, jo vanskeligere blir det å finne utgangspunktet for konflikten. Har ledelsen hatt gode nok rutiner til å fange opp psykososiale arbeidsmiljøutfordringer? spør Bråten.
Også Bråten er opptatt av at bedre samarbeid er veien ut av problemene. Han mener de tillitsvalgte i en slik situasjon bør være ledelsens fremste ressurs.
_ Slike saker løses sjelden ved at det kommer inn en ekspert utenfra. Det er ledelse, tillitsvalgte og vernetjeneste i en virksomhet som må skape dynamikken som gjør det mulig å løse opp en slik situasjon. Nøkkelen ligger alltid i lokalt samarbeid og ekte, reell medbestemmelse. Ansatte må føle at de blir hørt. De må oppleve det de mener er en rettferdig prosess der de blir lyttet til. Om det ikke er tilfelle, kan for eksempel en igangsatt undersøkelse oppfattes som en provokasjon, sier Bråten.